ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ

 

La méthode Freinet

La méthode Freinet είναι μία μικρή μήκους ταινία γυρισμένη το 1980 και περιγράφει τη ζωή στο σχολείο του Celestin Freinet

Δείτε την ταινία
Δεν υπάρχουν ελληνικοί υπότιτλοι.

 Πηγή https://www.ina.fr/


-------------------------------------------------------

Η μάθηση είναι ιερή


Η μάθηση είναι ιερή! Στα πρώτα βήματα μιας τάξης Φρενέ (2014).


Η ταινία της Delphine Pinson παρουσιάζει την καθημερινότητα σε ένα ένα σχολείο Φρενέ. Βλέπουμε τη σχέση μας με την παιδαγωγική πράξη, την πολιτική, την υπαίθρια διδασκαλία, την σχολική αρχιτεκτονική (τάξη – αυλή – κοινότητα),τον κοινωνικό μετασχηματισμό και τη δυνατότητα να μιλήσουμε, πέραν των κλασσικών θεωριών για την αναπαραγωγή, για το τι μπορούμε να κάνουμε στο σχολείο ως διαφορά με τον κοινωνικό σχηματισμό.

Δείτε την ταινία



Διαβάστε επίσης Αναλύοντας το φιλμ Η μάθηση είναι ιερή!: στα πρώτα βήματα μιας τάξης Freinet (2014) 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται


le-maitre














«Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται» (2006) του Daniel Losset. Γαλλικός τίτλος: Le maitre qui laissait les enfants rever

img105375_10307360217c6e5e4e477d636eabdf19

Το σενάριο της ταινίας στηρίζεται στη ζωή του μεγάλου γάλλου παιδαγωγού και μεταρρυθμιστή της παιδείας Σελεστέν Φρενέ (Celestin Freinet 1896-1966). Η παιδαγωγική μέθοδος του Φρενέ στοχεύει στη δημιουργία ενός άλλου σχολείου όπου κάθε παιδί αντιμετωπίζεται σαν μια ξεχωριστή προσωπικότητα, μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα, όπου η παιδεία δεν είναι αποκομμένη από την κοινωνική πραγματικότητα κι ο ρόλος του εκπαιδευτικού συνίσταται κυρίως στο να βοηθήσει τα παιδιά να βρουν μόνα τους το δρόμο της γνώσης. Ο Σελεστέν Φρενέ, πρώτος αυτός, επεδίωξε να εισάγει τις νέες τεχνολογίες της εποχής στην εκπαίδευση: τυπογραφία, ραδιόφωνο, κινηματογράφο. Είναι πιο γνωστός ως ο πρώτος που έβαλε το τυπογραφείο στην τάξη και καθιέρωσε την διασχολική αλληλογραφία. Λιγότερο γνωστό είναι ότι πρώτος αυτός έβαλε τον κινηματογράφο στο σχολείο το 1926! Ήταν φυσικό οι πρωτοποριακές του μέθοδοι να μην είναι αρεστές στο κατεστημένο, γι αυτό κυνηγήθηκε ανελέητα. Πάλεψε μέσα από αντίξοες συνθήκες και στο τέλος υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη δημόσια εκπαίδευση για να συνεχίσει πιο ελεύθερος το παιδαγωγικό του έργο. Αλλά πια δεν ήταν μόνος. Στη βάση των ιδεών του δημιουργήθηκε ένα μεγάλο διεθνές παιδαγωγικό κίνημα που είναι ακόμα ζωντανό.

Δείτε την ταινία




Διαβάστε επίσης ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ «Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΠΟΥ ΑΦΗΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ»
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Σκασιαρχείο


Η ταινία «L'École buissonnière» («Το σκασιαρχείο») είναι μία γαλλική ταινία του 1949 του σκηνοθέτη Jean-Paul Le Chanois .
Η ταινία αποτελεί σημείο αναφοράς μίας μεγάλης περιόδου στην ιστορία του μεταπολεμικού κινηματογράφου. Η επιτυχία της ταινίας έγκειται κυρίως στον τρόπο προσέγγισης των παιδαγωγικών απόψεων του Σελεστέν Φρενέ. Αφηγείται την αρχή της διδασκαλίας του γνωστού παιδαγωγού και τη δημιουργία ανάγκης για μάθηση στους μαθητές. Το 1990, το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τον Κινηματογράφο έθεσε υπό την αιγίδα του, «Το Σκασιαρχείο» διότι, όπως αναφέρει, πρόκειται για ένα εξαιρετικό έργο τέχνης το οποίο εικονογραφεί με μοναδικό τρόπο μια από τις πλευρές της Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

skasiarxeio
Πρωτότυπος τίτλος: L ‘école buissonnière
Ελληνικός τίτλος: Το Σκασιαρχείο
Χρονολογία και χώρα παραγωγής: 1949, ΓΑΛΛΙΑ
Διάρκεια: 89′
Σκηνοθεσία: Jean–PaulleChanois
Σενάριο: EliseFreinet, Jean–PaulLeChanois

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 Η ιστορία διαδραματίζεται στη Γαλλία λίγο μετά το τέλος του Α Παγκοσμίου Πολέμου. Ένας δάσκαλος, ο κ. Πασκάλ φτάνει σε ένα μικρό χωριό για να αντικαταστήσει τον προηγούμενο δάσκαλο που βγαίνει σε σύνταξη. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό χωριό με πατριαρχική δομή. Ο δάσκαλος, έχει στο μυαλό του νέες παιδαγωγικές μεθόδους που επιθυμεί να εφαρμόσει. Είναι αντίθετος με την αυστηρή πειθαρχία και την αποστήθιση. Στο δικό του σύστημα, οι μαθητές είναι αυτόνομες προσωπικότητες κι ο δάσκαλος έχει καθήκον να τους οδηγήσει στη γνώση μέσα από την ανακάλυψη της φύσης και της κοινωνίας. Οι χωρικοί αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τις νέες μεθόδους. Ανάμεσα στα παιδιά υπάρχει ένα «μαύρο πρόβατο»: ο Αλμπέρ, που έχει αποτύχει τρεις φορές στις εξετάσεις για το απολυτήριο του δημοτικού. Όταν η σύγκρουση του δασκάλου με τους συντηρητικούς προύχοντες του χωριού κορυφώνεται κι αυτοί ζητούν την απομάκρυνσή του, το δημοτικού συμβούλιο τον βάζει μπροστά στην εξής πρόκληση: θα διατηρήσει τη θέση του μόνο αν ο Αλμπέρ περάσει τις εξετάσεις.

Διαβάστε περισσότερα ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟ «ΣΚΑΣΙΑΡΧΕΙΟ»  

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο Ψύλλος


%25CE%25BF%2B%25CF%2588%25CF%258D%25CE%25BB%25CE%25BB%25CE%25BF%25CF%2582

Ο Ψύλλος είναι μία ταινία του Δημήτρη Σπύρου.


«Ψύλλος» είναι η χειρόγραφη εφημερίδα, πoυ εκδίδει ένας δωδεκάχρονος μαθητής, σ’ ένα απομονωμένο χωριό της ορεινής Πελοποννήσου τη δεκαετία του’60, αλλά και η οθόνη των ονείρων τoυ.

THE-FLEA-POSTER--0


Σύνοψη 

Ο Ηλίας Σειλαϊδής ζει σ’ ένα ορεινό χωριό της επαρχίας Ολυμπίας και πηγαίνει στην τελευταία τάξη του δημοτικού. Κανείς, όμως, δεν τον φωνάζει με το όνομά του –τον φωνάζουν Ψύλλο, όπως είναι o τίτλος της χειρόγραφης εφημερίδας, πoυ συντάσσει και εκδίδει μόνος του. Ο Ηλίας αντιμετωπίζεται σκωπτικά από τους περισσότερους συγχωριανούς του, ο ίδιος όμως ονειρεύεται να ταξιδέψει. Ο «Ψύλλος» τον βοηθά να σπάσει τα σύνορα του χωριού του, τού δίνει τα φτερά να πετάξει μακριά…

Δείτε την ταινία




Διαβάστε επίσης

Ο Ψύλλος Μια ταινία του Δημήτρη Σπύρου

ΕΙΡΗΝΗ ΖΑΖΑΝΗ, «Ο ΨΥΛΛΟΣ», ΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΗΜΕΡH ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΦΡΕΝΕ 29,30 /3/2024 -ΖΑΚΥΝΘΟΣ

1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΦΡΕΝΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 9-10-2024

6η & Τελευταία συνάντηση Δικτύου Φρενέ Ζακύνθου